Nieuwe Oogst

21 januari 2019

POV waarschuwt voor nieuwe actie Varkens in Nood

De POV waarschuwt varkenshouders voor een nieuwe campagne die Varkens in Nood binnenkort start. Op basis van eigen van berekeningen concludeert Varkens in Nood dat Nederland veel illegale varkens telt. De POV heeft om inzage gevraagd, maar krijgt dat niet.
Brief aan leden


19 januari 2019

Data zorgen voor revolutie in varkenshouderij

In de varkenshouderij worden enorm veel data verzameld. De toegevoegde waarde moet komen uit het betrouwbaar koppelen van al die cijfers. Die ontwikkeling komt in een stroomversnelling.


18 januari 2019

Schouten aan de Flammkuchen met spek

Landbouwminister Schouten uitte vanochtend haar lof over de Nederlandse varkenshouderij. Ze bezocht de stand van het Platform varkensketen, waar ze van topkok Cees Goettsch een mooie Duitse flammkuchen aangeboden waarin magere varkensspek is verwerkt.


18 januari 2019

Veehouders scherpen brandveiligheid aan

'Als er brand ontstaat, is dat vaak in een technische ruimte', weet Hugo Bens van LTO/NOP-vakgroep pluimveehouderij. Om dat gevaar in te dammen, nemen varkens- en pluimveehouders extra brandveiligheidsmaatregelen.


17 januari 2019

Nieuw concept Tönnies met lagere N-uitstoot

In Duitsland is een voerconcept ontwikkeld waarbij het aandeel soja in het voer is gehalveerd en vleesvarkens 30 procent minder stikstof uitstoten. De N-uitscheiding wordt daardoor verlaagd en de N-aanvoer uit varkensmest op akkerland verlaagd. Slachterij Tönnies gebruikt het voor het Toniso-concept.
Minder mest


16 januari 2019

Duitse varkenshouder biedt hulp bij staartbijten

Wat te doen wanneer het bij vleesvarkens tot staartbijten komt? De Duitse varkenshouder Albrecht Brandes toont in een video op het YouTube-kanaal van het Duits Agrarisch Informatiecentrum BZL welke maatregelen hij met succes inzet.


12 januari 2019

Duitse varkensstapel krimpt 5 procent

De varkensstapel in Duitsland is vorig jaar met meer dan 1 miljoen dieren gekrompen. Dat meldt het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn.


12 januari 2019

Biggensterfte Europees regelen

Wanneer de Nederlandse overheid de toomgrootte begrenst, stelt dat de Nederlandse varkenshouderij op achterstand. POV-voorzitter Linda Janssen is van mening dat biggensterfte Europees moet worden geregeld.


12 januari 2019

POV wint eerste slag in rechtszaak stikstofregelgeving

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft een eerste overwinning behaald in de rechtszaak tegen de nieuwe stikstofregelgeving van provincie Noord-Brabant.


12 januari 2019

Minder overtredingen ziekte van Aujeszky

Het aantal overtredingen bij de monitoring van de ziekte van Aujeszky via bloedonderzoek daalt. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).


11 januari 2019

'Doe aangifte van dierextremisme'

LTO Nederland, politie en politiek roepen boeren die te maken hebben met dierextremisme, op aangifte te doen. Boeren die te maken hebben met bedreigingen, intimidatie en inbraken doen vaak geen aangifte uit angst niet serieus genomen te worden.


10 januari 2019

Varkenshouder mag tweede woning behouden

De Raad van State heeft gemeente Gemert-Bakel in het gelijkgesteld in een zaak die de provincie had aangespannen rondom een tweede woning van een varkenshouder uit Gemert-Bakel. Die


10 januari 2019

APP-vrije big gewild bij Duitse varkensmesters

Nederlandse vermeerderaars spelen in op de wens van Duitse vleesvarkenshouders om kwaliteitsbiggen te ontvangen. Verdere verbetering biedt kansen vooral als bedrijven de bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) weten uit te bannen.


09 januari 2019

Kadaver aangespoeld in Taiwan met Afrikaanse varkenspest

Een met Afrikaanse Varkenspest besmet varkenskadaver is aangespoeld in Taiwan. De autoriteiten denken dat het aangespoelde dier komt van het Chinese vasteland.


09 januari 2019

Pluimvee- en varkenshouderij onder vuur

Animal Rights zette deze week weer beelden online van misstanden in pluimveestallen, terwijl Nieuwsuur en Dit is de Dag zendtijd wijdden aan biggensterfte. Alle publiciteit over de veehouderij maakt veel reacties los.


09 januari 2019

Varkens in Nood stelt toomgrootte opnieuw ter discussie

Als het aan Varkens in Nood ligt, wordt de toomgrootte begrenst. Dat zei Frederieke Schouten van de dierenwelzijnsorganisatie gisteren in het TV-programma Nieuwsuur en het radioprogramma Dit is de Dag. Aanleiding is het feit dat alle inspanningen van de varkenshouderij nog niet leidden tot een afname van het aantal dood of te zwak geboren biggen.


Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.