Nieuwe Oogst

19 januari 2019

Weinig waardering voor smaak bij afzet aardbei

Consumenten beoordelen aardbeien op smaak en versheid. Toch levert met name smaak in het winkelschap nauwelijks een meerwaarde op, stelt onderzoeker Caroline Labrie.


18 januari 2019

Eis: vijf jaar cel voor schijnconstructie met Polen

Tegen hoofdverdachte Theo van K. is in een grote, slepende strafzaak over fraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders vijf jaar celstraf geëist.


14 januari 2019

VIAS Data Innovation Award voor Boomkwekerij Fleuren

Yannick Smedts van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo is de winnaar van de VIAS Data Innovation Award 2018. Smedts kreeg de prijs onlangs uitgereikt voor zijn inspanningen op het gebied van precisielandbouw, waaronder de WolkyTolky.


10 januari 2019

Kosten PlanetProof gaan omlaag

Telers zijn minder geld kwijt aan certificerings- en analysekosten voor het keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Dat blijkt uit het herziene certificatieschema dat sinds 1 januari van kracht is.


10 januari 2019

Fruitteler wil geld steken in drone

Fruittelers zijn dit jaar vooral bereid om te investeren in drones. Dat blijkt uit een peiling van het agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel.


10 januari 2019

Anthura wint Tuinbouw Ondernemersprijs

Anthura uit Bleiswijk is dewinnaar van de 33e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Een jaar lang mag het veredelings- en vermeerderingsbedrijf zich ambassadeur van de tuinbouwsector noemen.


09 januari 2019

Consument koopt opnieuw meer gemaksgroenten

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar 8 procent meer voorbewerkte groenten gekocht. Ze aten ook meer verse groente buitenshuis.


09 januari 2019

Recordexport groente en fruit

De export van groente en fruit steeg in 2018 met 4 procent naar het record van 11,3 miljard euro.


05 januari 2019

Opbrengst van gewassen kan hoger met betere fotosynthese

De opbrengst van gewassen kan toenemen als de fotosynthese wordt geoptimaliseerd. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Illinois in het wetenschappelijke tijdschrift Science.


03 januari 2019

Veel steun voor actie btw-vrije groente en fruit

Een e-mailactie waarin foodwatch de overheid oproept om de btw op groente en fruit volledig af te schaffen is inmiddels al door meer dan 113.000 mensen ingevuld.


02 januari 2019

BelOrta zet meer geld en minder volume om

De Belgische veiling BelOrta een vorig jaar een omzet van 450 miljoen euro gehaald. Dit is een groei van 2,4 procent ten opzichte van 2017.


01 januari 2019

Gelukkig nieuwjaar!

De redactie van Nieuwe Oogst wenst u een gezond en voorspoedig 2019.


29 december 2018

Nauwelijks steun voor hogere btw op groente en fruit

Van de Nederlandse bevolking is 80 procent voorstander van een lagere btw-tarief op groente en fruit om gezond eten te stimuleren.


27 december 2018

Overstap telers Zundert naar Hoogstraten

Aardbeientelers van CLTV Zundert stappen over naar Coöperatie Hoogstraten. Dit is ingegeven door de moeilijkheden bij het aanvragen van Europese subsidies uit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) voor groente en fruit.


27 december 2018

Ctgb laat negen nieuwe middelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)heeft in december besloten tot de toelating van negen nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Acht zijn van belang voor de land- en tuinbouw.


24 december 2018

Nieuw Bloed: Vertrouwen in de framboos

Nieuwe Oogst schenkt in de laatste weken van 2018 extra aandacht aan een nieuwe generatie boeren en telers. In de serie Nieuw Bloed stellen we in zes videoportretten jonge agrarische ondernemers aan u voor.


Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.