Nieuwe Oogst

28 februari 2019

'Concentratie medicijnen in zoetwater wordt zorgelijk'

De concentratie medicijnen in zoetwater is wereldwijd in twintig jaar tijd zo sterk toegenomen, dat er risico is op schadelijke ecologische effecten. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek door milieukundigen van de Radboud Universiteit.


27 februari 2019

Telers bezorgd om prijsverlaging groente en fruit

Nederlandse telers maken zich zorgen over de prijsverlagingen die zijn ingevoerd bij Nederlandse supermarkten op groente en fruit.


27 februari 2019

Eerste frambozen van 2019 geplukt en geveild

Zachtfruitteler René Simons uit Haaren teelt in een kas in Schijndel frambozen van het ras Kwanza met behulp van led- en assimilatieverlichting.


26 februari 2019

Brussel wil groente- en fruitmarkt transparant maken

De Europese Commissie lanceert dit jaar twee nieuwe marktobservatoria: een voor groenten en fruit en een voor wijn. Deze observatoria moeten zorgen voor meer transparantie en analyse voor deze sectoren voor de Europese landbouw.


25 februari 2019

Twee derde Europees fruitareaal in Spanje, Itali├ź en Polen

Bijna 1,3 miljoen hectare land in de Europese Unie (EU) was in 2017 in gebruik voor de fruitteelt. Twee derde daarvan was te vinden in Spanje, Italië en Polen.


25 februari 2019

Onderzoek maakt fruitschimmels beter beheersbaar

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben maatregelen voor de beheersing en preventie van schimmels in appel- en perenboomgaarden in kaart gebracht.


22 februari 2019

Ongeloof over verruiming mrl-norm neonicotinoïde

VVD-kamerlid Helma Lodders verbaast zich over het voorstel van de Europese Commissie om de residunormen voor het middel clothianidin op geïmporteerde voedingsproducten te verruimen.


21 februari 2019

NFO meldt uitbreiding van project Fruit 4.0

Aan het innovatieproject Fruit 4.0 worden komend jaar enkele projectonderdelen toegevoegd waarvoor NFO samen met Wageningen University & Research financiering heeft weten te realiseren.


19 februari 2019

Wormen en schimmels voeden planten kwekerij Kapteijns

Plantenkwekerij Kapteijns uit Den Bosch wint hij deze maand de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant. Die krijgt het bedrijf omdat het zo min mogelijk kunstmest gebruikt. Dat kan volgens eigenaar Piet-Hein Kapteijns omdat wormen en schimmels het werk doen.


18 februari 2019

Onderzoek naar motivatie vermindering gewasbescherming

Wageningen University & Research onderzoekt de motivatie van boeren en telers om het gebruik van milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.


18 februari 2019

Minister hecht aan migrantenhuisvesting met keurmerk

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft het belang van migrantenhuisvesting met een keurmerk benadrukt. Zij deed dit in antwoord op schriftelijke Kamervragen van Sandra Beckerman en Jasper van Dijk van de SP.


01 januari 1970

Vrijstelling voor paraffineolie in appel en peer

Het middel Ovitex op basis van paraffineolie krijgt een vrijstelling voor de bestrijding van plaaginsecten in appel en peer.


01 januari 1970

Zuidelijke buffer Bargerveen wordt veentuin met fruit

De zuidelijke buffer tussen het Bargerveen en de landbouwbedrijven ten noorden van het Schoonebeekerdiep moet een veentuin worden met mossen en fruitaanplant.


01 januari 1970

Italiaanse olijfolie steeds duurder

Italiaanse olijfolie wordt duurder, ook in de Nederlandse winkels. De productie van olijfolie in Italië is ingestort, meldt boerenorganisatie Coldiretti. Vorig jaar zijn er 57 procent minder olijven van de bomen gekomen dan in het jaar ervoor. Met 185.000 ton is de olijfproductie de laagste in 25 jaar.


01 januari 1970

Monteur omgekomen in koelcel op fruitbedrijf

Bij een tragisch bedrijfsongeval is vorige week bij fruitteeltbedrijf Van Wijk Fruit in ’t Goy een koelmonteur om het leven gekomen.


01 januari 1970

FruitMasters veilt eerste kistje aardbeien

FruitMasters heeft het eerste kistje Clery aardbeien van het seizoen geveild. De opbrengst van het eerste kistje is met 192 euro hoger dan vorig jaar. De aardbeien zijn geteeld door Jan van den Elzen uit Uden.


Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.