Nieuwe Oogst

19 januari 2019

ABN Amro voorziet stijging tarweprijs

Bij een gelijkblijvende vraag en een verdere daling van de mondiale productie, verwacht ABN Amro dat de prijs van tarwe in 2019 verder stijgt.


19 januari 2019

Akkerbouwvoorman vindt dat Europa graan extra moet steunen

De financiële steun voor de teelt van graan moet vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) omhoog. 'Een hoger GLB-bedrag per hectare kan zorgen voor extensivering van het bouwplan', zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum.


18 januari 2019

Rusland ziet af van exportbeperking graan

Het ministerie van landbouw in Rusland heeft aangekondigd dat er dit seizoen geen maatregelen worden genomen om de export van granen te beperken.


18 januari 2019

Granulaat werkt matig bij veel emelten

Bij twintig emelten per vierkante meter kan al schade ontstaan en geldt het advies om granulaat (Vydate 10G) toe te voegen tijdens het zaaien in de zaaivoor.


17 januari 2019

Te weinig input voor notering bio-uien

Al ruim een jaar lukt het Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) niet om een notering voor biologische uien te publiceren.


17 januari 2019

Bodemgezondheid speerpunt bij Lamb Weston/Meijer

Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer gaat de samenwerking met de globaal zeshonderd telers in Europa intensiveren en wil de bodemgezondheid bij de telers verbeteren.


17 januari 2019

Farm Frites betaalt meer voor aardappelcontracten

Fritesfabrikant Farm Frites verhoogt de contractprijzen voor de aardappelrassen Fontane en Innovator met 1,50 euro per 100 kilo ten opzichte van het vorige seizoen.


17 januari 2019

'Duitse landbouw kent plicht voor insecten'

De landbouw kent haar verantwoordelijkheid bij het bevorderen van insecten. Dat zei Berhard Hartelt van de Duitse Boerenbond (DBV) deze week tegen Julia Klöckner, minister van Voeding en Landbouw in Duitsland.


16 januari 2019

'Opbrengstkaart te nuanceren met satellietbeelden'

Tarra ondermijnt de opbrengstkartering bij aardappelen en suikerbieten op kleigronden. Volgens Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart zijn satellietbeelden te gebruiken om de opbrengstkaarten te nuanceren.


16 januari 2019

Mooiste bewaaruien komen uit Dronten

Akkerbouwer Piet-Jan van der Eijk uit Dronten heeft voor het tweede jaar op rij het mooiste kistje bewaaruien. Die beelk dinsdag tijdens de themadag uien in Dronten.


16 januari 2019

Bietentelers bestellen zaad voor 80.000 hectare

Het bietenzaad voor 2019 is besteld. Het areaal betreft circa 80.000 hectare en dat is conform de verwachtingen van de Suiker Unie.


16 januari 2019

Keuze bij invulling drukregistratievoorziening

Boeren en loonwerkers krijgen een aantal keuzemogelijkheden voor de invulling van de verplichting tot een drukregistratievoorziening bij neerwaarts spuiten.


15 januari 2019

Grote impact droogte op de uienteelt

Het droge groeiseizoen van 2018 moet de hele uiensector volgens Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association aanzetten tot 'waterinclusief' denken. Hij wijst op het collectief belang om oplossingen te vinden voor watervraagstukken.


15 januari 2019

Nieuw instituut voor voeder- en voedselveiligheid

Er komt een nieuw instituut voor voeder- en voedselveiligheid in Nederland: Wageningen Food Safety Research (WFSR). De benodigde documenten daarvoor zijn maandag in Wageningen ondertekend.


15 januari 2019

Tarweveredelaar heeft weinig oog voor klimaatverandering

Bedrijven die zich bezig houden met de veredeling van tarwe, hebben te weinig aandacht geschonken aan de veranderende teeltomstandigheden door de klimaatverandering.


15 januari 2019

Suiker Unie legt zonnepark aan in Puttershoek

Suiker Unie wil binnen nu en drie jaar de specialiteitenfabriek in Puttershoek volledig op zonne-energie laten draaien. Het gaat om een zonnepark van 14 hectare.


12 januari 2019

Bangladesh krijgt trainingscentrum zilte landbouw

Saline Farming start met de bouw van een trainingscentrum voor de ontwikkeling van zilte landbouw in Bangladesh.


12 januari 2019

KAVB roept op onderbroeken te begraven

Onder de titel ‘Soil Your Undies Challenge’ daagt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) telers uit een onderbroek in de grond te begraven. De proef moet uitwijzen hoe gezond het bodemleven is.


11 januari 2019

Winterkuilen mais zijn beduidend kleiner

Bij veel boeren gaat 2018 de boeken in als een slecht jaar voor de mais. De winterkuil van melkveehouder Bas Fokkert is zo'n 33 procent kleiner dan gebruikelijk.


11 januari 2019

Slechte suikermarkt zit resultaat S├╝dzucker dwars

De Duitse suikerfabriek Südzucker wijst opnieuw op de moeilijke markt voor suiker en geeft een winstwaarschuwing af voor het lopende boekjaar.


Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.